In het westen van Sevilla, aan de overkant van de rivier de Guadalquivir, vind je de wijk Triana. Het is van oudsher een zeelieden-, arbeiders-, pottenbakkers- en industriële wijk, waar tot 1970 vele zigeuners woonden.Er zijn vele beroemde stierenvechters en flamencodansers en -zangers die uit de wijk komen. Triana is een heerlijke wijk om lekker in rond te lopen en te verdwalen, om vervolgens een fijn terrasje te pakken en een lekker visje te eten. Lees hier wat je er nog meer kan tegenkomen.
Water
In de wijk zijn verschillende buurten te vinden: Triana Casco Antiguo, Barrio León , El Tardón-El Carmen, Triana Oost en Triana West. De wijk is bijna helemaal omringd door de rivier de Guadalquivir en zit, op enkele bruggen na, slechts in het noorden aan het vasteland vast. Het water heeft door de eeuwen heen dan ook zijn sporen achtergelaten.
Overstromingen
Triana heeft regelmatig te kampen gehad met overstromingen. Omdat de wijk geen dijken had om het water tegen te houden, moesten de mensen regelmatig naar het kasteel Castillo de San Jorge en de kerk van Santa Ana om te schuilen. In de tweede helft van de 20e eeuw is de Guadalquivir aangepast en sindsdien zijn er geen overstromingen meer geweest.
Mythologie
Volgens de mythologie is de stad Sevilla gesticht door Hercules. Hij zat achter Astarte aan, de godin van de vruchtbaarheid. Zij vond haar toevlucht op de oevers van de Guadalquivir en heeft toen Triana gesticht.
Ligging
Triana ligt aan de oostelijke oevers van de Guadalquivirrivier, los van de stad binnen de oude stadsmuren. Het ligt aan de ‘andere kant’ van de brug de Puente de Isabel II (ook wel bekend als de Trianabrug of Puente de Triana). Triana is een heel typische wijk die ook wel werd beschouwd als ‘de andere kant’. Vroeger zeiden mensen uit Triana die de brug naar het centrum over wilden zelfs dat ze ‘naar Sevilla’ gingen. De Trianeros beschouwen Triana nog steeds als los van Sevilla.
Naam
Er zijn verschillende theoriën over waar de naam Triana vandaan komt. Eén versie is dat de Romeinse keizer Trajanus (Trajano) vlakbij geboren was (in Italica, wat de oudste Romeinse vestiging in het gebied was) en de wijk naar hem genoemd is. Een andere versie vertelt dat de naam komt van de drie rivieren waar het gebied toen door in drieën gedeeld was. Het was toen een compromis tussen de Romeinen en de Kelten (tria betekent ´drie´in het Latijn en ana is ´rivier´ in het Keltisch).
Geschiedenis
De geschiedenis van Triana gaat ver terug, tot de tijd van de Romeinen, waarvan nog oude ruïnes zijn gevonden. In de tijd van Al-Andalus is de bevolking van het gebied flink gegroeid rondom een kasteel uit de tiende eeuw. Triana vormde de laatste bescherming van Sevilla vóór de stadsmuren. Strategisch was de wijk belangrijk want had het een goede centrale ligging tussen het centrum, de kust en het Aljarafegebied waar veel graanvelden, wijngaarden en olijfboomgaarden liggen. Door de bouw van een brug tussen Triana en Sevilla in 1171 tijdens het bewind van kalief Abu Yaqub Yusuf is ontwikkeling van de wijk zeer gestimuleerd.
Zigeuners
Als je in Sevilla bent, zul je merken dat iedereen Triana zal aanwijzen als ´zigeunerwijk´. Het was dan ook hier waar vele zigeuners woonden, tot ze in 1970 weggestuurd werden. In 1783 leefde de helft van de zigeuners van Sevilla in Triana. Nog steeds zijn de invloeden in de hele wijk terug te vinden.
Ambacht
Triana is van oudsher een echte arbeiderswijk en had vele ambachtmannen. Tot op de dag van vandaag is dit terug te zien in bijvoorbeeld het traditioneel gemaakte aardewerk dat er te koop is. Cerámica Santa Ana bijvoorbeeld, aan de Calle San Jorge 31, staat bekend om de beroemde Trianategels.
Wat er te zien is
Winkeltjes en uitgaan
In Triana vindt je allerlei leuke winkeltjes en ‘s avonds zijn er vele levendige bars en terrassen waar je gezellig iets kunt eten en drinken, maar ook lekker rondlopen kan heel goed in de kleine straatjes van de wijk. Vooral Calle Betis is een aanrader, deze straat loopt langs de rivier en je hebt vanaf hier een mooi uitzicht over de wijk Arenal en de rest van de stad. Ook leuk om te bekijken is de straat Calle Pelay Correa. Dit is een witte, met bloemen bezaaide straat die echt een Trianasfeer uitstraalt. Tip: Kiosco de las Flores aan de Calle Betis is gespecialiseerd in gefrituurde vis. Een aanrader om naartoe te gaan en even de voeten te laten rusten!
El Puente de Isabel II
Triana bereik je via de Trianabrug, wat eigenlijk El Puente de Isabel II heet. De brug is eigenlijk al een bezienswaardigheid op zich. De brug was klaar in 1852, onder het bewind van Elizabeth II, vandaar de naam. Het is de oudste ijzeren brug in Spanje en bijzonder om te zien.
De kerk van Santa Ana
De kerk van Santa Ana deed dienst als kathedraal tijdens de Semana Santa, vóórdat de brug gebouwd was. Er zijn schilderijen te zien over het leven van verschillende heiligen en Maria en er is een een graftombe en gipsen werken uit de vijftiende en zestiende eeuw die de moeite waard zijn om even te bekijken.
De Capilla de los Marineros
De Capilla de los Marineros is de kapel van de mariniers waar het mariabeeld Esperanza de Triana staat. Dit beeld is zeer belangrijk tijdens de Semana Santa, want het wordt dan door de stad heen naar de Catedral de Sevilla en weer terug gedragen.
Verder
Aan het einde van de Trianabrug vind je de Carmenkapel uit 1926 en de Plaza del Altozano, waar ook de Mercado de Triana te vinden is. Hier stond trouwens ook de Castillo de San Jorge, waar nog steeds resten van liggen. Verder staat er in Triana ook een standbeeld van Juan Belmonte, een beroemde stierenvechter, van waarachter je de Plaza de Toros kan zien liggen.
Slapen
Wil je je graag even helemaal onderdompelen in de Trianasfeer? Dan zijn er verschillende accommodaties in de wijk te vinden. We hebben er alvast twee voor je uitgezocht en beiden liggen dicht bij het centrum. ’s Morgens kun je dus gemakkelijk lopen naar de andere bezienswaardigheden en uitjes die op jouw agenda staan.
Monte Triana***
Hotel Monte Triana vind je op ongeveer een kwartier loopafstand van het centrum. Er is gratis WiFi en het hotel heeft een fijne, Andalusische binnenplaats. Het hotel heeft ook een café, waar je elke dag een heerlijk vers ontbijt kunt krijgen. Ook fijn: Monte Triana heeft een gratis fitnesscentrum, waar je terecht kunt als je na een hele dag rondlopen nog energie over hebt. En nog een laatste tip: als je graag een uitje wilt maken buiten Sevilla, bijvoorbeeld naar een waterpark op een warme zomerdag, dan kun je bij dit hotel ook een auto huren.
Locatie
Clara de Jesús Montero 24
41010 Sevilla
Website
Prijs
vanaf € 53 per nacht
Barceló Sevilla Renacimiento*****
Bij vijfsterrenhotel Barceló Sevilla Renacimiento kun je genieten van het zwembad. En dan niet de bescheiden versie op het dak, nee een gigabad op de begane grond, met (gedeeltelijk overdekte) tuin. Het restaurant verzorgt iedere dag een ontbijtbuffet en verder zijn er verschillende menu’s beschikbaar. Het Barceló Sevilla Renacimiento ligt tussen Isla Mágica en het Parque del Alamillo en aan het water, waardoor een spectaculair uitzicht aan alle kanten gegarandeerd is. Je kunt tijdens het boeken van je verblijf ook meteen kaarten voor Isla Mágica bijkopen. Leuk: tijdens de Semana Santa en de Feria de Abril heeft het hotel gratis pendelbussen die je van het hotel naar het historische centrum brengt en weer terug.
Locatie
Avenida Álvaro Alonso Barba
41092 Sevilla
Website
Prijs
vanaf € 95 per nacht
Tips!
– Er rijden verschillende bussen naar Triana, maar het is ook heel gemakkelijk te bereiken met de metro. Pak lijn 1 vanuit het centrum.
– In Triana liggen ook een paar parken, waaronder het Parque los Príncipes en het Parque de Alamillo, beiden zijn absoluut een bezoekje waard en leuk voor een picknick.
– Ook vind je er de Isla de la Cartuja met daarin het Monasterio de la Cartuja.
– Op hete zomerdagen kun je er naar het attractiepark Isla Mágica, met het daarbij behorende waterpark Agua Mágica.
– Je komt ook langs Triana tijdens de Hop on Hop off bustour. Boek hier alvast je tickets.